Case Study Chipstead CC

Chipstead Cricket Club

Photo of Existing Clubhouse from the front.

Photo of Existing Clubhouse from the rear.

Photo showing National assembling Pre-fabricated structure ready for Kirkbuild to complete the interior fit-out

CricketForce day where members of Surrey C.C.C. helped the club with various projects around the ground

View of the completed new clubhouse from the cricket square

The new clubhouse

Chipstead C.C.

Macdonald Design LtdFollowing the successful project at Ashtead C.C., Macdonald Design were approached by Chipstead C.C. to design a new clubhouse replacing their existing pavilion which was in a terrible condition. They wanted the building to be of timber-construction akin to Ashtead C.C.. With this in mind, the same team were employed to complete the project. National were appointed to construct the pre-fabricated timber structure which, unlike at Ashtead, also included the internal partitions. Kirkbuild were appointed as the main contractor to oversee the demolition of existing, groundworks for the proposed and then the internal fit out through to completion.

The project involved months of consultation with not just the club members but also Surrey County Cricket Club and the ECB to deliver a building that would suit all parties. The ECB place strict guidelines on all new pavilions under a document titled TS5 which stipulates sizes of changing rooms, toilets and views of the pitch from all areas of the building plus much more. As funding was predominantly sourced from the ECB, the design had to meet these requirements.

Macdonald Design worked closely with the club to secure ECB funding. With funding in place, Macdonald Design were then appointed to project manage the construction through to completion. Alec Stewart and David Ward officially opened the pavilion in July 2010.