Return to the News Articles Page

Green Curve submitted to Planning

Macdonald Design have now submitted plans to Planning for a new double storey rear extension and loft conversion in Banstead, Surrey for a decision to be made in  late Autumn this year.

We were contacted by our client in the summer of 2012. They had recently purchased a property in Banstead, Surrey which they were keen to develop. The house has a lovely large garden which they look forward to dining, playing and generally enjoying as their family grows up. Whilst the house is adequately designed in its present state our clients were keen to extend to the rear to open up the house into the garden and create a lovely inside/outside living space.

The existing four bedroom house, whilst large in size, lacks cohesion between the dining, kitchen and living spaces. In the winter and autumnal months, a lack of natural light means that these areas appear dark and unwelcoming. External access to the rear garden is clumsy. There is one exit through the French doors in the dining room and the other is adjacent to the downstairs WC which has to be accessed through the kitchen. The kitchen itself is very narrow with little space for storage and consequently, feels very cramped especially when considering the size of the house and available rear garden space.

As can be seen on our visual we have proposed extending 4m to the rear of the property with most of the existing rear wall to be removed. This will create an open plan living, dining and kitchen space opening out onto the rear garden which will offer a far more cohesive use of space. New flush glazed skylights and rooflights have been incorporated onto the new single-storey mansard roof to allow for improved natural light into the space. Two aluminium bifold sliding doors will enable our clients to open up the space onto the generous rear garden allowing for better access in the meantime. A new steel, glazed canopy structure will extend from the back of the house onto the garden to allow for some protection from rain. Moving upstairs, a master bedroom has been repositioned in the loft with a new en-suite. This new arrangement will create much needed additional space, light and external access.

Green Curve Case Study 

Comments are closed.