Project Weare Street

WEARE

Existing

WEARE

Visual of new kitchen and dining space at night

WEARE

Visual of proposed interior space in day

WEARE

Visual of the extension from the outside

WEARE

This four-bedroom property in Capel, whilst outwardly appearing to be of a good size is in reality poorly laid out. This has been the result of various additions and modifications over the years which now add up to some disproportionately large spaces and consequently inadequate spaces, particularly the kitchen. This room is small and there is also no real designated dining space. In the kitchen itself, light is a problem as it suffers from only minimal window openings.  The door to the rear of the property in fact acts as the main entrance to the house, for our clients and their guests, because of the positioning of the driveway and consequently parking is adjoined to the back of the house. However, access from this part of the house is through the utility room into the kitchen and is rather informal. This needs to urgently be addressed. On the first floor, the family bathroom and W.C. are clumsily positioned and inadequate in size to serve a growing family. The smallest bedroom is unusable for anything other than a crib and is only used as a store room. This sits on the front of the property on the 1st floor and is further restricted by skeelings and consequently limited headroom.

To solve these issues we have designed a new porch entrance to the rear of the property to give a better delineation to the access between the car parking and the garden and interior. This will also present a far more formal entrance which is more suitable considering the fact that this is where our clients and their guests enter the house. The property has been extended to the rear to create the much needed extra kitchen space and also the dining area that is so badly needed considering the size of the property. Two new skylights have been introduced to add some much-needed light to that space. New double doors and a sliding folding door will allow more natural light and also improve the access to the garden. There is a door to the garage from the new extension which will ease the access to that space. The existing WC and family bathroom have been amalgamated on the first floor to give a more comfortable family bathroom. A new dormer has been introduced to the storage room on the first floor to allow for better headroom and more space so that the room can be habitable. This is proposed to be used as a studio.

This has just been submitted to the Planning department and our visuals above give an indication of how the project will look upon completion.